Fotballrefleksjon # 7 - Overgangen fra barne- til ungdomsfotball

Postet av Tor Åsmund Leikvoll den 5. Mai 2015

I en for noen "sårbar" periode, tror jeg noe av det mest sentrale er å forstå og respektere at barna har ulike ønsker å behov. Noen er primært med for det sosiale, mens andre har større ambisjoner for egen fotballutvikling. Uansett utgangspunkt er alle viktige for at gruppen skal utvikle seg videre. For å få til dette, må vi ha et differensiert tilbud både på trening og kamp. Det igjen forutsetter et variert og godt sportslig tilbud, noe vi etter hvert er helt i norgestoppen på i Lommedalen. På treningssiden vil jeg oppfordre dere til følgende:

- Benytte Ken enten gjennom Akademiet eller som gjestetrener
- Få barna til å møte opp på spenst og hurtighet med Petar
- Sette opp egne styrke- og kondisjonstreninger gjennom vinteren
- Melde på de mest interesserte til utviklingstrening med Glenn
- Delta på keepertrening organisert gjennom ny keeperutvikler
- Lage en plan for hospitering slik at en del får ekstra utfordringer
- Få barna til å spille fotball mellom de oppsatte treningene
- Variere innhold og «overrask» fra tid til annen på treningene
- Delta på morsomme cuper eller gjør andre sosiale ting sammen
- Med (mye) mer……….

Listen kunne vært mye lenger, men det viktigste er at barna gleder seg til trening og at alle blir sett og fulgt opp individuelt ut fra sitt utgangspunkt – det har ikke forandret seg selv om barna har blitt «ungdommer».

Når det gjelder kamp og uttak av lag er det mestring som er sentralt. Alle bør primært være på et nivå der de føler mestring og på den måten kjenner at de kan bidra i gruppen. I tillegg kan noen ha godt av å være utenfor «komfortsonen» en gang i blant for å kjenne litt på det. Sett også riktige forventninger til foreldrene i forhold til at ikke alle får spille der de vil, får like mye spilletid hver gang eller tilsvarende. En kampleder skal evne å balansere at alle skal med, samtidig som det faktisk er et viktig element å bruke spillerne optimalt i forhold til å vinne kampen. Tror det er lurt å ikke være for resultatorientert, men ha et mindset der fokus på de rette tingene skaper resultater.

Uansett hvordan man differensierer må man huske at man er én spillergruppe og "ett lag ett hjerte" som vi sier her i Lommedalen.

Lykke til med overgangen fra barne- til ungdomsfotball!

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.