Fotballrefleksjon #5 – Øvelse gir mestring!

Postet av Tor Åsmund Leikvoll den 18. Nov 2014

For å bli god til noe må man øve, eller trene som vi sier i fotballen. Ikke bare på de oppsatte treningene, men like viktig er å spille fotball på «løkka» mellom hver gang man møter til en organisert aktivitet. Dette danner grunnlaget for mestring som igjen skaper trivsel og glede som igjen skaper gode fotballspillere!

Et hovedpoeng er at man skal møte på trening for å trene, ikke for å bli trent. Kanskje ikke alle som skjønner forskjellen når man er liten, så det kan sikkert være lurt om far eller mor forklarer hva dette innebærer. Et annet viktig element er at man lærer å gjøre ulike øvelser riktig slik at man får høyere kvalitet på egentreningene. Dette stiller krav til oss trenerne. Vi må forstå teorien bak ulike øvelser og evne å forklare prinsippene til spillerne på en pedagogisk og enkel måte. Mange trenere er gode på dette fra før, men man lærer mer og utvikler seg videre på ulike trenerkurs som kretsen arrangerer. Vi har heldigvis mange Trener C sertifiserte foreldre i klubben, men det er alltid plass til flere. Det er også mer givende å trene et lag når man vet hva man driver med og mestrer det man gjør.

I forhold til tiltak for å oppnå mestring, har Norges Fotballforbund (NFF) hatt gående en pilot der man melder unger fra 8 - til 12 år opp i «øvet» og «mindre øvet» i seriespillet. Dette er jo også en tilpasning til divisjonsspill som starter i 12- års alderen. Da forlater man per definisjon «barnefotballen» og man går over til «ungdomsfotball» der man lager mer «like» lag slik at alle kjenner at de mestrer sitt nivå (divisjon) og kan få til en spillestil som er tilpasset laget. Vi synes imidlertid det er litt for tidlig å differensiere allerede ved fylte 8 år, men lar det bli opp til lagledelsen og vurdere hva som er mest hensiktsmessig. Et godt alternativ her er «hospitering» for de som har kommet lengst.

Nytt fra 2015 er innføring av 9-er fotball for barn som er 13 år og valgfritt for barn som er 14 år. Videre er det valgfritt om man da vil benytte 7-er mål eller 11-er mål. Dette er også et tiltak for blant annet å få mer ballkontakt og bedre mestring da man har sett at overgangen fra 7-er til 11-er har vært for stor for mange.

Apropos baner kan vi forøvrig melde at ny kunstgressbane begynner å ta form, noe som vil gi oss to fulle kunstgress 11`er baner og en 7`er grusbane på samme område. 7`er banen skal for øvrig vannes og brukes som skøytebane i vinter. Etter planene skal vi legge selve gresset på våren slik at banen er klar til spill når vårsesongen starter. Det blir knallbra og vi gleder oss til åpningen!

Snart kan du også sikre deg eksklusive «eierandeler» av banen da vi som en del av kronerullingen legger opp til salg av baneandeler fra desember. Her kan man da kjøpe en eller flere virtuelle andeler av banen og få et andelsbrev på det, i tillegg til navnet på en egen «wall of fame» som settes opp ved den nye kunstgressbanen. Dette må jo bli årets kuleste julepresang?

Vil også benytte anledningen til å takke dere alle for hjelp til sokkesalget nå i høst. Inntektene fra dette salget går direkte til finansiering av vår nye kunstgressbane. Vi gir oss imidlertid ikke helt med sokkene. Vi har fått muligheten fra Salva til å selge noen høykvalitets ullsokker nå på slutten av året. Dette blir ikke en «dugnad» som sist, men alle inviteres til å kle opp venner, familie eller kollegaer. Nok et glimrende julegavetips der altså! Praktisk informasjon kommer senere!

Til slutt vil jeg gjerne ønske dere alle en riktig fin fotballhøst og ikke minst en god førjulstid og takk for strålende innsats og masse moro i 2014!Med vennlig hilsen

Tor Åsmund

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Siste fra Tor Åsmund Leikvoll